Meten van psychologische Veerkracht: de Resilience Evaluation Scale (RES)

23 mei 2018

Samen met het AMC heeft Arq de Resilience Evaluation Scale (RES) ontwikkeld. De RES is een korte vragenlijst, bestaande uit 9 items, om psychologische veerkracht in kaart te brengen: de persoonlijke beoordeling van individuen over de mate waarin zij zichzelf als ‘veerkrachtig’ beoordelen.

De psychometrische eigenschappen en meetinvariantie van de Nederlandstalige en Engelse versie van de RES zijn beschreven in een zojuist gepubliceerd artikel in Frontiers in Psychiatry: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2018.00169/full?&utm_source=Email_to_authors_&utm_medium=Email&utm_content=T1_11.5e1_author&utm_campaign=Email_publication&field=&journalName=Frontiers_in_Psychiatry&id=330804

Uit het onderzoek komt naar voren dat de RES een valide en betrouwbare vragenlijst is voor het meten van psychologische veerkracht.

De RES is bedoeld voor volwassenen en is vrij te gebruiken. Op dit moment zijn een Engelse en Nederlandstalige versie van de RES beschikbaar.

Mocht je interesse hebben in het gebruik van de RES, neem dan vooral even contact op Hans te Brake, senior beleidsmedewerker onderzoek en ontwikkeling bij stichting Impact of Christianne van der Meer, onderzoeker bij het AMC.